top of page

DLR Sınavı Nedir ?

DLR, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi) baş harlerinden oluşan ve Almanya'nın havacılık ve uzay araştırmaları için görevlendirdiği bir kurumdur.

Günümüzde, THY (Türk Hava Yolları), Pegasus ve SunExpress gibi havayolları şirketleri, Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Adaylarının seçim süreçlerinde, Alman Uzay ve Havacılık Merkezi’nin geliştirdiği DLR sınavını uygulamaktadır.  DLR sınavı bilgi ve yetenek modülleri olmak üzere iki ana başlık altında toplam 9 modülden oluşmaktadır.

Bilgi Modülleri

  1. TVT –  Physics

  2. RAG – Mathematics

Yetenek Modülleri
  1. OWT – Perceptual Speed

  2. MEK – Visual Memory

  3. SKT –   Concentration

  4. RMS –  Running Memory Span

  5. ROT –  Cube Rotation

  6. VLR –   Spatial Orientation

  7. MIC –  Monitoring and Instrument Co-ordination

 

 

 

DLR.png

DLR sınavının önemi ?

 

DLR, pilot adayı olmak için başvuran adaylar arasından seçim yapmak amacıyla elemeye dayalı uygulanan bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. THY tarafından Yetiştirilmek Üzere Pilot Alımı aşamasında yeterli yabancı dil puanı bulunan adaylar [-TOEFL (IBT) : 60 (speaking : min.18 veya -IELTS (Genel veya Akademik): 6 (speaking : min.6) ] ilk olarak DLR sınavına davet edilir. Yeterli yabancı dil puanı bulunmayan adaylar için ise Dyned sınavından başarılı olması durumunda DLR sınavına davet edilir. Büyük oranda elemenin gerçekleştiği bölümdür. Başvuran aday sayısı göz önüne alınırsa, 9 modülün her aşamasında elenmelerden bahsedebiliriz. Süreci genel olarak ele alırsak adayların %75-80'lik kısmı DLR sınavında elenmektedir.THY’nin Yetiştirilmek Üzere Pilot Alımı’ndaki diğer CRM ve Kurul Mülakatı aşamalarında olduğu gibi DLR sınavına da sadece 2 defa katılıma hakkınız bulunmaktadır.

DLR sınavını kendim çalışarak başarabilir miyim ?

Elbette başarabilirsiniz. Adaylar, içerisinde Fiziğin geçtiği tüm müfredatdan sorumludur. Matematik modülü içinde Türev, İntegral, Limit vb. konular hariç aynı durum geçerlidir. Öncelikle Fizik ve Matamatik derslerine ait Lise ve Üniversite ders kitaplarından konular öğrenildikten sonra DLR sorularına uygulama yaparak başarabilirsiniz. Ancak bu çalışma, ayırdığınız zamana bağlı olarak bir yılı bulabilir.

 

DLR sınavında yer alan Fizik ve Matematik bilgi modülleri temel bilgilerle dayandığından, kursumuzda kısa sürede aktarılabiliyor. Eğitimlerimiz süresince tüm Fizik ve Matamatik müfredatını anlatmak yerine, işinize yarayacak temel Fizik ve Matematik bilgilerini DLR mantığı ile aktarıyoruz. Bu sayede DLR eğitim modüllerinden geçmek kaçınılmaz oluyor.

DLR yetenek modüllerini nasıl geçerim ?

 

Yetenek modülleri teorik konuya dayalı bilgilere dayanmadığından, bilgi modüllerinden daha basit öğrenilebilinir. Ancak öğrendikten sonra bolca pratik yapmanız gerekiyor. Öğrenilmesi basit olmasına rağmen, kendiniz öğrenmek isterseniz içerisinden çıkılmaz bir hale gelebilir. Bu modüller için öncelikle bir yardım alıp, daha sonra düzenli ve bolca pratikle süreci çok rahat aşabilirsiniz.

DLR sınavının değerlendirilmesi nasıl yapılıyor ?

 

DLR sınavının değerlendirilmesinde bellirli bir doğru yanlış sayısı bulunmamaktadır. Sınava katılan adaylar arasından bağıl değerlendirme esas alınmaktadır.​ Yetenek Modüllerinde aşağıda eşleştirdiğim modüller kendi içerisinde değerlendirilmektedir. Örneğin, VLR –   Spatial Orientation, modülünüz kötü geçmiş olsada, ROT –  Cube Rotation modülünüz oldukça iyi ise başarılı sayılırsınız.

  1. SKT –   Concentration = OWT – Perceptual Speed

  2. RMS –  Running Memory Span = MEK – Visual Memory

  3. VLR –   Spatial Orientation = ROT –  Cube Rotation

Bilgi modüllerinde kısaca dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ?

  1. TVT –  Physics = En korkulan modüllerden bir tanesidir. Ancak Fizik bilginiz sıfır dahi olsa modülü geçmek kısa süreli sıkı bir çalışmayla aşmak mümkün. Temel fizik bilgilerine dayanmaktadır, bunları soru üzerinde az ve öz şekilde öğrenilmesi yeterli olmaktadır. Eğer tüm fizik müfredatına hakim olmaya çalışırsanız sınavı geçmek pek mümkün olmayabilir. Fizik modülünde kağıt ve kalem kullanılmamaktadır.

  2. RAG – Mathematics = Temel Matematiksel işlemlere dayanmaktadır. Kağıt kalem kullanımı serbesttir. Bolca problem ve temel düzeyde geometri sorularından oluşmaktadır.

Yetenek modüllerinde kısaca dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ?

  1. OWT – Perceptual Speed = Sınavda, THY çalışma modüllerinden Level 2'den bir tık fazla, Level 3'ten bir tık az olarak karşımıza çıkmaktadır. Oldukça basit bir modüldür, önemli olan bolca pratik yapmak.

  2. MEK – Visual Memory = Bu modülü basitleştirmek adına 10'dan 99' a kadar sayılara ve şekillere anlam yüklenmesi gerekiyor. Örneğin, 23 Nisan, 43 ayakabbı numaram, 11 doğum günüm, 34 İstanbul gibi.

  3. SKT –   Concentration = Bu modülde yanlış yapmaktan korkulmaması gerekiyor, önemli olan modülü hızlıca bitirmektir. 10 dk'da tamamlanması gerekiyor, 10 dk dolduğunda ekran kapanıyor, yapılmayan üçgenler yanlış sayılıyor. Oldukça basit bir modüldür, önemli olan bolca pratik yapmak.

  4. RMS –  Running Memory Span = Bu modülde dikkat edilmesi gereken, olabildiğince doğru yapmaktır. Çünkü ilk yanlıştan sonrasını sistem hep yanlış kabül ediyor. Bu yüzden sayılar 3 er basamaklı akılda tutulmasını tavsiye ediyorum.

  5. ROT –  Cube Rotation = Sınavda gelen komutlara göre el, parmak vb hareketleri yasak olup, bolca pratikle gözleriniz kapalı zihninize yapmanız gerekiyor.

  6. VLR –   Spatial Orientation = 1-4-1, 2-2-2-, 2-3-1 dizilimleri ile karşımıza çıkmaktadır.Her biri için geliştirilen kısa yöntemler ile eleme usulü rahatça çözülebilmektedir.

bottom of page